Competitie

BV Grave streeft ernaar dat zoveel mogelijk (jeugd)leden wedstrijden spelen. In het huidige seizoen zijn de volgende teams actief in de competities: Heren U18, U16, U14 en Dames U14.

Er wordt gespeeld in Rayon Zuid van de Nederlandse Basketball Bond. Dit betekent dat er gestreden wordt tegen teams uit omliggende plaatsen als Cuijk, Gennep, Heesch, Oss en Uden, maar ook tegen clubs uit plaatsen wat verder weg zoals ‘s-Hertogenbosch, Venlo en zelfs Roosendaal. Hoe hoger de klasse waarin het team speelt des te verder weg men vaak moet spelen. 

Er wordt gespeeld in twee halve competities. In het deel voor Kerst wordt de sterkte van de teams bepaald. Dit betekent dat alle teams na de Kerst worden ingedeeld in poules met  dezelfde sterkte. In de tweede helft wordt bepaald wie dat seizoen kampioen wordt.

We vinden het belangrijk dat de teams goed begeleid worden. Daarom staan er op elke groep een of twee trainer(s) en wordt er door de trainers onderling, onder leiding van de technische commissie, regelmatig overlegd over trainings- en wedstrijd aangelegenheden.

Talentontwikkeling

Talentvolle spelers geven wij graag de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Daarom vaardigen wij spelers af naar de kern- en rayonselecties. Op dit moment hebben we geen spelers bij de kernselectie.  Oud-leden van BV Grave die speelden bij de kernselecties zijn o.a. Nick Domhof (jarenlang eredivisiespeler bij de Matrixx Magixx), Tom en Mark Derksen, Patricia van de Ven en Hugo de Wit (Nederlands kampioen met Wildcats U16). Van de afgelopen jaren noemen we Joris Hendriks, Saskia de Wit en Claudette Roelofs. Ook kunnen spelers doorgroeien naar landelijk spelende clubs op meestal Eredivisie Niveau. Deze clubs kenmerken zich door een frequenter aantal trainingsmomenten en een selectie van spelers uit een grote regio. In de afgelopen jaren hebben enkele van onze leden gespeeld, of spelen/trainen daar nog, bij TBG Dragons (Luca Scholten) en Basketbal Academy Limburg (Timo Kuijer) en New Heroes Den Bosch (Isayah ter Linden).